pondelok 28. marca 2016

Ako na prvú výstavu? Výber a návyk na výstavné vodítko

Veľa neskúsených vystavovateľov nepovažuje výstavné vodítko za dôležité. Opak je však pravdou. Dobré výstavné vodítko je čerešničkou na torte. Pes musí byť na výstavné vodítko zvyknutý, lebo sa nosí ináč ako štandardný obojok s vodítkom. Preto ho nestačí kúpiť až na výstave.
Výstavné vodítko, by malo byť nenápadné tenučké, ale zároveň dostatočne pevné. Najčastejšie sa používa vo farbe psa (čierne, hnedé, biele), ale stretávame sa aj s farebnými výstavnými vodítkami napr. Yorkshirski teriéri mávajú červené výstavné vodítka. Ako chovateľka bavorských farbiarov sa často na výstavach práve u tohoto plemena stretávam s používaním širokých elegantných obojkov s obratlíkom, ktoré sú určené na prácu v lese. Toto je absolútne nevhodný spôsob. Vystavovatelia si myslia, že čím zdobenejší farbiarsky obojok, tým lepšie. Bohužiaľ neuvedomujú si, že tento široký obojok opticky  skracuje krk a pes tak stráca na elegancii.

Výstavné vodítko sa nosí tesne za ušami psa, aby som psíkovi mohla prípadne dvihnúť hlavu, keď má tendenciu zaňuchtať sa. Skusení vystavovatelia so skusenými  výstavnými psami si môžu dovoliť nechať tenučké výstavné voditko aj voľne na krku, ak to nebude pôsobiť rušivo. Výstavné vodítko, by síce malo byť tenké, ale zároveň aj dostatočne pevné a malo by brániť vyvlečeniu sa psa a prípadnému úteku. 

Výstavné vodítka sú z rôznych materiálov: 
  • nylonové výstavné vodítka


  • kovový výstavný sťahovací obojok doplnený tenkým koženým vodítkom
        

  • kožené gulatinové výstavné vodítka
     

  •  kožené ručne šité vodítko s nylonovým lanom vo vnútri





 Ja preferujem kožené ručne šité vodítka s nylonovým lanom. Sú mäkké a tým pádom príjemné pre psa- nerežú tak psa na krku a vystavovateľa v ruke. Vždy sa držím hesla: "Čo je príjemnejšie pre mňa, je určite príjemnejšie aj pre môjho psa." A keď sa pes cíti komfortne, tak sa krajšie predvedie :-) 

Pri výbere výstavného vodítka najmä v zahraničí je potrebné dohliadnúť, aby vodítko malo tzv. brzdu. V niektorých krajinách je totiž použitie výstavných vodítok bez brzdy zakázané.

www.crazypaws.eu

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára